제가 너무너무 좋아하는 타르트탕탕 !
너~무 맛있어서 눈물날뻔했지뭐에요?
영상 끝까지 시청하시면 꿀팁(시식평)이 나와요.
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"홍옥 타르트탕탕"
(직경 8cm 크기 내열용기 8개분량)
[ 재료 ]
사과(홍옥) 8개
*파이생지
A (우리통밀가루 80g, 우리백밀가루 115g, 소금 0.5작은술), 포도씨유 50g, 사과주스 60g
*캐러멜소스
유기농황설탕 90g, 물 12g, 따뜻한 물 22g, 식물성유 10g
[ 만드는 법 ]
1. 파이생지를 만든다. A의 재료를 볼에 섞어 두고 포도씨유를 고루 끼얹어 손으로 잘 비벼서 보슬보슬하게 만든 다음 사과주스를 넣어 한 덩이로 뭉친다. 도마 위에 두고 반죽을 정리하여 30분 정도 휴지 시킨다.
2. 사과를 껍질째 8~12등분으로 썰고 속의 씨부분을 도려내어 내열용기에 들어갈 수 있는 크기로 맞춰 놓는다.
3. 캐러멜소스를 만든다. 작은 냄비에 유기농황설탕과 물을 넣어 젓지 말고 조용하게 바글바글 끓인다. 처음에는 거품이 크고 소리가 요란하다가 거품이 작아지고 소리가 작아지고 캐러멜 색과 향이 나면서 걸쭉해지면 불을 끄고 따뜻한 물을 넣어 섞어준다. 이어서 식물성유도 넣어 섞어준다.
4. 3의 캐러멜소스를 내열용기에 한 스푼씩 떠서 바닥에 깔리게 한다.
5. 4에 2의 사과를 잘 끼워 맞춰 넣는다. 160도로 예열한 오븐에서 1시간 정도 굽는다.
6. 1의 파이생지를 밀대로 밀어 직경 8cm크기의 원형틀로 찍어 포크로 구멍을 내 준 다음 160도 오븐에서 30분 구워 낸다.
7. 5가 구워졌으면 냉장고에서 차갑게 식힌 다음 따뜻한 물에 용기의 바닥만 살짝 적셔서 캐러멜이 녹도록 하여 구운 사과를 조심스럽게 꺼내어 6의 파이생지 위에 올린다.
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"Ruby Tarttangtang"
(8cm diameter heat resistant containe)
[ Ingredients ]
8 apples (ruby)
*pie dough
A (80g whole wheat flour, 115g wheat flour, 0.5t salt), 50g grape seed oil, 60g apple juice
*Caramel Sauce
Organic Brown Sugar 90g, Water 12g, Warm Water 22g, Vegetable Oil 10g
[ Recipe ]
1. Make pie dough. Mix A's ingredients into the bowl, mix it with grape seed oil, rub it well with your hands, and make it soft. Place on a cutting board, tidy up the dough and let it rest for 30 minutes.
2. Cut the apples into 8-12 pieces and peel them out so that they can fit into a heat-resistant container.
3. Make caramel sauce. Do not stir organic sugar and water in a small pot, but simmer quietly. At first, when the bubbles are big and loud, the bubbles become smaller, the sounds become smaller, and the caramel color and scent becomes thicker. Then mix with vegetable oil.
4. Put 1tablespoon of caramel sauce in a heat-resistant container and spread it on the floor.
5. Squeeze the apples of 2 into 4 well. Bake for 1 hour in an oven preheated to 160 degrees.
6. Push the pie dough into a circular frame of 8cm in diameter, make a hole with a fork, and bake it for 30 minutes in a 160 degree oven.
7. When 5 is baked, cool it in the fridge and lightly soak the bottom of the container in warm water so that the caramel melts, then carefully remove the baked apples and place them on the pie dough.
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